
De meeste voodoo-aanhangers wonen in West-Afrika, op Haïti en andere eilanden in het Caribische gebied, in de Verenigde Staten en in Zuid-Amerika. Ze vormen niet één groep: ze spreken verschillende talen, hebben allerlei nationaliteiten en kunnen ook vele verschillende gewoonten hebben.
Eigen manier Iedereen beleefd voodoo op zijn eigen manier. Er zijn bijvoorbeeld mensen die aan voodoo doen, maar tegelijk moslim of christen zijn.
Op de hele wereld zijn er wel 60 miljoen mensen bezig met voodoo. Dat is een schatting, want officiële cijfers zijn niet bekend . Voor veel voodoo-gelovigen is het moeilijk om eerlijk te zeggen dat ze aan voodoo doen. Ze zijn bang voor de negatieve reacties.
Hoodoo Voodoo op Haïti heet ook wel ‘hoodoo’. Dit om het verschil met de West-Afrikaanse vorm van de godsdienst aan te geven. Eén van die verschillen is dat er op Haïti boeken worden geschreven met informatie over kruidenmengsels en het brouwen van drankjes. Ook staat in de boeken wanneer en hoe geneeskrachtige kruiden geplukt moeten worden en hoeveel ervoor betaald moet worden zodat de natuurgeesten niet boos zullen worden.
WInti Er zijn mensen die een geloof hebben dat op voodoo lijkt. Zelf zullen ze dat nooit zo noemen omdat bij voodoo vaak aan zwarte wordt gedacht. Een voorbeeld van zo’n geloof is winti. Deze godsdienst komt vooral voor in Suriname, maar ook bij Surinamers die hier in Nederland wonen.
Briesje Surinaamse winti-aanhangers geloven, net als voodoo-gelovigen, in geesten en voorouders. In plaats van dat ze door een voodoo, een geest, in trance raken, neemt een winti, een wind, bezit van hun geest en lichaam.
Kabras en yeyes De rol van priesters wordt in het winti geloof vervuld door de loekoeman (ziener) en de abonuman (diegene die de ceremonies leidt). Het is hun taak dat de kabras (zielen van overlevenden) en de yeyes (geesten) rust en vrede hebben.
Maak jouw eigen website met JouwWeb